Hrvatska Farmacija 24
#1 Ljekarna u HR
Telefon u Hrvatskoj: +385 1 4616 805

Nedostaje testic u kupnji

Kriptorhim, naziva se kada jedan ili oba testisa nedostaju u skrotumu. Svake godine pogađa veći broj djece dječaka. Cca. 10% svih novorođenih dječaka će pri rođenju nedostajati jedan ili oba testisa. Liječnik će obaviti zdravstveni pregled djece nedugo nakon svakog poroda, a u slučaju djece dječaka liječnik će provjeriti jesu li testisi upali u skrotum. Ako nisu pali, nakon šest mjeseci morat će se obaviti dodatni pregled, tijekom kojeg će liječnik ponovno pregledati jesu li testis koji nedostaje ili testisi pali dolje, na mjestu, u skrotum.

Mom sinu nije otpao testis

Ako kao roditelj imate sina starijeg od 1 godine, čiji testis ili testisi nisu sjeli na mjesto u skrotumu, obratite se svom liječniku opće prakse i razgovarajte s njim o tome. Ako se ne liječi, postoji rizik da dječak postane sterilan kao odrasla osoba. Velika većina muškaraca kojima nedostaju oba testisa u skrotumu gotovo će uvijek biti potpuno sterilna ili vrlo blizu njega.

Muškarci koji imaju jedan od testisa u skrotumu, a drugi moraju natjerati da padne, često će imati narušenu kvalitetu sperme, pa stoga mogu imati poteškoća s djecom s partnerom, kao što postoji značajno povećan rizik od raka. kasnije u životu.

Ovo je dobar razlog da se obratite svom liječniku i porazgovarate o problemu. Liječenje se može provesti kirurški ili uz pomoć lijekova.

Ako je dječak mlađi od 12 mjeseci, normalno je da se preporuči kirurško rješenje. Dok, ako je stariji od 1 godine, tada će gotovo uvijek biti lijekovi koji se koriste da testis dođe na svoje mjesto.

Ako se liječnik odluči na operaciju za postavljanje testisa na mjesto, to će biti zato što se testis nalazi u dječakovoj trbušnoj šupljini, odakle se mora uzeti i umetnuti u skrotum.

Srećom, ima samo cca. 1% svih dječaka kojima nakon prve godine još uvijek nedostaje jedan ili oba testisa da padnu u skrotum.

Kod nekih dječaka koji pri rođenju imaju dva testisa u skrotumu, kada napune 5 - 9 godina, može se dogoditi da se jedan testis mišićem povuče iz skrotuma prema gore u trbušnu šupljinu. Međutim, potpuno je bezopasan, a kada uđu u pubertet, testis će ponovno pasti na svoje mjesto u skrotumu. Stoga ovo nije situacija koju treba ispravljati bilo kirurškim zahvatom ili medicinskim liječenjem.

Ako ste zabrinuti ili trebate progovoriti o svojim mislima o situaciji svog sina, možete se obratiti svom liječniku koji vam može reći što se dogodilo u tijelu vašeg sina i što se očekuje da će se dogoditi kada on uđe u pubertet.

Kada se trebate obratiti svom liječniku?

Možete sigurno pustiti dječaka da prođe prvih 6 mjeseci prije nego se obratite svom liječniku. Možda će trebati neko vrijeme da testisi sjednu na svoje mjesto, stoga je dobro ostaviti vremena da prođe prije nego što vi i vaš liječnik razmislite o liječenju vašeg sina.

Ako je prošlo 12 mjeseci, odnosno cijela godina, a dječaku testisi još uvijek nisu pali, javite se svom liječniku čim se otvori, kako biste porazgovarali o situaciji i dobili liječnički pregled. Liječnik će vam najčešće dati uputnicu za kirurški odjel u bolnici, koji će operirati sinov testis ili testise na mjestu, ili ćete također dobiti recept za lijekove koji će vašem sinu biti potrebni kako bi testisi mogli pasti.

Kao što je prethodno napisano, ovo je važno jer vaš sin može imati narušenu kvalitetu sperme i povećan rizik od raka, a u slučaju oba testisa, a ne samo jednog, velika je vjerojatnost da neće moći imati djecu jer odrasla osoba.. To je zbog steriliteta.

Nema akutne opasnosti za Vaše dijete, stoga nema potrebe zvati 112 ili odlaziti u hitnu pomoć.

Članci na blogu:

  1. Nedostaje testic u kupnji
  2. Pročitajte što znači impotencija i liječenje tabletama - izbor je velik!
  3. Saznajte sve o rješenjima kao i liječenju problema s erekcijom tabletama
  4. Seksualnost kod starijih osoba: seksualni položaji i seks za starije osobe
  5. Bol tijekom seksa ili u maternici - možda patite od dispareunije
  6. Liječeći nedostatak seksualnog nagona kod žena i muškaraca, povećajte libido sada