Hrvatska Farmacija 24
#1 Ljekarna u HR
Telefon u Hrvatskoj: +385 1 4616 805

Bol tijekom seksa ili u maternici - možda patite od dispareunije

Dispareunija - poremećaj koji uzrokuje bol tijekom spolnog odnosa

Dispareunija je medicinski izraz za bolove koji se mogu pojaviti tijekom spolnog odnosa. Vrlo je normalno osjetiti bol tijekom spolnog odnosa, a dispareunija se čak može pojaviti u 6-27% Dankinja. Može se činiti vrlo uznemirujućim osjetiti bol u trbuhu, osobito tijekom seksa, koji bi trebao biti jedna od najugodnijih aktivnosti na svijetu. Ali ne brinite, iako je jako neugodno, često nije ozbiljno, a postoji čak i mnogo različitih metoda liječenja koje možete koristiti. Ipak, preporuča se da se prije početka liječenja posavjetujete sa svojim liječnikom.

Različite vrste boli tijekom spolnog odnosa

Postoje tri različita načina da doživite bol tijekom spolnog odnosa kao žena. Može se osjetiti bol na vaginalnom otvoru, koji se također naziva vaginalni otvor, posebno kada se prodire prstima, penisom ili vibratorom. Dakle, postoji bol u trenutku kada prodire u rodnicu. Zove se vanjska dispareunija. Također se može osjetiti bol tijekom penetracije, duž stijenke rodnice. To je bol koja se javlja u području oko penisa. Posljednje područje je unutarnja dispareunija koja se javlja duboko u zdjelici, gdje se penis sudara sa zidom rodnice. Može se osjetiti cijelim putem unutar dna zdjelice, a naziva se i bol u sudaru jer se tu penis sudara s dnom zdjelice.

Bol tijekom seksa - Uzroci

Postoji mnoštvo različitih razloga zašto osoba doživljava bol tijekom seksa. Jedan od uzroka može biti suhoća rodnice, što može biti posljedica menopauze, ili seksualna podstimulacija. To može biti zato što imate vaginalnu infekciju, kao što je klamidija ili gonoreja, gdje treba odmah potražiti liječničku pomoć. Drugi razlog može biti taj što se radi o nečem psihološkom, nesvjesnom odgovoru vaginalnih mišića koji se zatvaraju i stežu.

To se zove vaginizam, a može se temeljiti na lošim seksualnim iskustvima, problemima sa seksualnim partnerom, prijašnjim ozljedama rodnice, na primjer od rođenja, koje se potom talože kao mentalne "rane" koje uzrokuju nesvjesno zatezanje vaginalnih mišića što rezultira u tome se javlja bol. Posljednje, ali ne i najmanje važno, miomi mogu biti uzrok. Fibroidi ili ciste u maternici. Nije u potpunosti poznato zašto se javljaju, ali to su izrasline koje sjede u maternici i mogu stvarati bol tijekom spolnog odnosa.

Bol u maternici tijekom spolnog odnosa - je li to problem?

Ako osjećate da osjećate bol u maternici tijekom spolnog odnosa ili u nekom drugom trenutku, to je vjerojatno zato što imate unutarnju dispareuniju, što znači da se bol javlja unutar tijela gdje penis udara o zid maternice. Stoga može biti nešto psihološko (vaginizam), infekcija ili fibroidi/ciste. Također može biti posljedica nazadno savijene maternice ili endometrioze. Preporuča se konzultirati liječnika kako bi dobili odgovor što uzrokuje bol.

Liječenje boli tijekom spolnog odnosa

Lijekovi protiv bolova u ovom trenutku često mogu pomoći, ali to je samo privremeno rješenje koje ne rješava korijen problema. Liječnik može obaviti ginekološki pregled, kako bi točno utvrdio u čemu je problem i pomogao vam da imate spolni život bez bolova. Drugi tretmani za bol tijekom spolnog odnosa mogu biti vježbe koje mogu olabaviti napetost mišića, operacija u slučaju nasilnih cista ili možda oblik psihološkog razgovora u slučaju vaginizma, koji vam može pomoći da imate bolji mentalni odnos sa svojom seksualnom željom.

Članci na blogu:

  1. Nedostaje testic u kupnji
  2. Pročitajte što znači impotencija i liječenje tabletama - izbor je velik!
  3. Saznajte sve o rješenjima kao i liječenju problema s erekcijom tabletama
  4. Seksualnost kod starijih osoba: seksualni položaji i seks za starije osobe
  5. Bol tijekom seksa ili u maternici - možda patite od dispareunije
  6. Liječeći nedostatak seksualnog nagona kod žena i muškaraca, povećajte libido sada